Thursday, January 5, 2012

Bila Anoi masuk sekolah...

 Dah seminggu rasanya Anoi asyik bercakap nak masuk sekolah. "Anoi nak itut Kakak gi Sekolah".. "Anoi pun gi sekolah".. Tak pasti Anoi referring kepada sekolah betul atau rumah penjaga dia, Kak Mas tu...


Akhirnya hari yang ditunggu2 pun tiba. Awal pagi dah kejutkan Anoi untuk gi sekolah. Dah prepare dah ni fizikal dan mental untuk menghadapi keliatan Anoi bangun pagi dan tangisan maha dewa dia.


  
So far so good... dia tak buat hal pada hari pertama


Masa hantar pada hari pertama, ok lagi. Menangis sekejap, kemudian dia ok. Kata Nisa, Anoi hebat. Baru masuk dah pandai tulis. Ntah lah.. iye ke dia menulis atau dia cakar ntah apa2 ntah..




Kakak yang baik... jaga Adik sepenuhnya


Kata Nisa lagi.. "Hari ni Akak tak masuk kelas akak pun. Akak jaga Anoi dalam kelas dia. Akak nie sibuk tau.. banyak kerja".

"Tapi takper la.. Akak jaga Anoi dulu..."


Hari ke-2... terbongkang lagi

Hari kedua.. masing2 liat nak bangun. Gi sekolah main basuh muka aje. Pastu sarung baju sekolah dalam keadaan mata tertutup. Diorg bantai tido balik sementara tunggu Apak diorg siap kelengkapan beg sekolah masing2.


Azab gak nak pikul 2 orang kiri kanan turun tangga dari tingkat atas bawa ke kereta. Peluh jantan berjurai2 keluar.


Kali ini, pada hari kedua.. Anoi menangis melalak. Nak berdukung, tak mau lepas. Ngan muka kejam dan hati yang kering, aku serah jer Anoi pada teacher dia. Tapi yang kelakarnya, aku masuk kereta.. keluar dari parking dan gi park kat parking lain selang 2 lot jer. Pastu keluar ngintai Anoi dari balik pintu tengok dia nangis lagi ke tidak... KEJAM apa camtu????

3 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

kejamnyer!!! tinggal anak yg meronta ronta tu..ekeke. pastu mula jenguk2 intai2 lak...haha.


saya tak sanggup hantar anak sekolah.takut sgt anak menangis tak sanggup nak tinggal.semua ayah mereka yg urus.hehe

laloque said...

muka mmg ada tokoh kejam... tapi hati ada taman... hehe

Puteri Satu said...

lepas tu..dok teringat anak... mesti keje tak fokus... kan...